Dissabte de glòria a la TAP

Joaquín Sabina va sortir per la porta gran de l’antiga plaça de toros de Tarragona després d’un concert on va reviure les cançons del seu disc ’19 días y 500 noches’

Concierto Sabina TAP.jpg

Va ser el propi Joaquín Savina qui va dir fa més de 30 anys que preferia oferir concerts en carnestoltes, «que *molan més que la Quaresma». Potser per això una estranya sensació sobrevolava el recital que havia de donar a Tarragona tot un Dissabte Sant. Però els dubtes, si les hi havia, van quedar dissipades tan aviat com el cantautor de Jaén va posar un peu sobre l’escenari. Amb prou feines va entonar els primers versos d’Ara que…, una de les cançons del seu disc 19 dies i 500 nits, va quedar clar que la *Tàrraco Sorra *Plaça (*TAP) viuria el seu particular dissabte de glòria.

Enfundat en un vestit verd i amb el seu ja característic barret fort sobre el cap, Savina va atribuir el breu retard amb el qual va començar el concert a problemes tècnics amb l’equip de vídeo. «Res a veure amb Pastora Soler», va dir, en clara al·lusió a la por escènica que fa uns mesos li va obligar a suspendre una actuació a Madrid. I això va bastar per ficar-se al públic que omplia la *TAP en la butxaca.

En efecte, allunyats tots els fantasmes, Savina va demostrar estar en plena forma. Es va moure com a peix en l’aigua en un escenari en el qual va deixar patenti la seva enorme complicitat –especialment celebrada va ser la seva *travesura amb el saxofonista, qui, mentre executava un sol, va sofrir la vena disbauxada del cantant, que li va pujar la faldilla escocesa amb què anava abillat– amb tots i cadascun dels integrants de l’excel·lent banda que li acompanya –«la meva família», els va definir–, als quals va permetre uns moments per al lluïment personal, molt agraïts pel públic.Mentre en la pantalla central s’exhibien pintures i dibuixos realitzats pel propi cantant i seleccionats dels seus quaderns de gira, Savina malbaratava simpatia i expressava la seva «alegria» per tornar a Tarragona. Entre cançó i cançó i les seves històries d’ambient canalla, no va estalviar confidències personals i fins i tot va parlar del *ictus que va sofrir i que li va fer allunyar-se «d’algunes substàncies no gaire recomanables per a la joventut», per a continuació deixar constància de la seva bona salut amb la cançó A les meves quaranta i deu, en la qual, entre altres coses, assegura que «el vestit de pi que estrenaré no ha estat encara plantat…». Millor.

L’estreta comunió entre Savina i els congregats en la *TAP va aconseguir un dels seus punts més àlgids quan el cantautor va fer l’ullet al seu gran amic Joan Manuel Serrat i va cantar en català *Paraules d’amor, que va entonar en companyia de tot el públic. Els congregats en la *TAP l’estaven passant en gran –no va faltar qui es va llançar a ballar els temes més moguts–, i Savina era un d’ells. Somrient sempre i a riallades en alguns moments, al de Jaén se li notava a gust, lliurat també. Per això ningú es va moure quan el cantant i els seus músics van abandonar l’escenari. Van tornar poc després, després d’una breu espera que va merèixer la pena. Els *bises, amb espai també per confirmar el gran talent dels components de l’orquestra, es van convertir en una festa, amb el públic ja completament bolcat, cantant i saltant, amb el cantant a cop de platet i que va acabar amb Savina i tota la banda cantant a *capela La Cançó dels borratxos. El que s’ha dit, va anar un dissabte de glòria en la *TAP.

Notícia del Diari de Tarragona