‘Gente de Zona’ reuneix a 300.000 persones en concert


concertGenteZona
“Finalment, els temps estan canviant”. Ho va dir Mick Jagger fa uns mesos davant de 300.000 persones a Cuba. Eren els Rolling Stones. I l’escenari, La Habana. Pero no s’equivocava. Perquè 300.000 persones són les que ha tornat a reunir no un grup referent indiscutible per a diferents generacions de la música contemporània –llegeixi’s “rock”-, de segell i passaport britànic, sinó els reis de la música llatina, de segell, passaport i exquisida formació musical cubana. I a Cienfuegos, segona ciutat de la illa caribenya. Homenatjant a la gran Benny Moré i presentant la seva darrera producció discogràfica: Visualízate.

Es tracta de Gente de Zona, potser el símbol actual d’aquesta Cuba aperturista i exportable que en només deu dies d’aquest mes de juliol iniciarà una esperada gira per Espanya amb sis dates: Múrcia (22), Tarragona (23), València (24), Leganés (29), Marbella (30) i Barcelona (31).

Randy Malcom, líder juntament amb Alexander Delgado del duo de reggaetón, defenia davant la premsa els seus 16 anys de carrera als escenaris: “Fa una dècada era impossible veure en l’escena internacional a una agrupació cubana defent el gènere musical urbà i amb reconeixement popular, i això avui ho hem aconseguit”.

Un fenòmem de masses

I és que aquest duo, macerat en la millor tradició del so cubà, el reggaetón i fins del so jamaicà setenter del dancehall, va començar a rapejar l’any 2000 a Alamar, districte de La Habana, considerada el bressol del hip-hop cubà. Tres lustres desprès, les merescudes xifres que envolten a Gente de Zona, impacten. A principis d’estiu aconseguir prop de quatre milions d’escoltes a través de la totpoderosa plataforma digital Spotify, indicadora global de gustos i tendències en quant a consumidors de nous sons. El 2014 encapçalen, durant 41 setmanes seguides, la llista Hot Latin Songs amb Bailando, un veritable trencapistes produït per a Enrique Iglesias que va obtenir tres Grammy Llatins i sis premis Billboard de la música llatina el 2015. Aquest any passat, al costat de Marc Anthony, van situar La Gozadera directament en el número 1 en les llistes de Latin Airplay, Canción Tropical, Latin Rythm, així com a iTunes, ocupant simultàniament la primera posició en països tan dispars com EE UU, Costa Rica, Perú, Colombia i Espanya. I així, fins a convertir-se en Disc d’Or i himne per antonomàsia de l’estiu a un i altre costat de l’Atlàntic.

Sens dubte, i tal como apuntaba el líder de Ses Satàniques Majestates, “els temps estan canviant”. Cuba, l’altre nit, ho va confirmar. 

GENTE DE ZONA · Gira espanyola 2016