Història de la Tarraco Arena Plaça

img178

Diuen les antigues cròniques quela construcció de la Plaça deToros de Tarragona, actual Tarraco Arena Plaça (TAP), va començar a gestar-se  l’any  1881. La idea va sorgir del cap de Félix Donoso, que había estat  l’alcalde de Tarragona durant la primera República, i en no gaire temps es va fer l’encàrrec a Ramón Salas Ricomà, considerat el millor arquitecte de l’època a la ciutat.

Així doncs, es va començar a construir un edifici sobre l’espai ocupat anteriorment pel baluard d’Orleans, als afores de la ciutat. Era un punt encara deshabitat  però molt ben comunicat, ja que era molt a prop de l’encreuament de les carreteres de Reus i Valls. El permís de l’Ajuntament per aixecar-se va arribar el febrer de 1883 i la plaça es va inaugurar per les festes de Santa Tecla, a mitjans de setembre. La plaça disposava de 3 pisos (dos superiors coberts) i una arena de 55 m de diàmetre. La construcció dels murs es va executar amb pedra blanca del país i maons vermells, la façana era de planta poligonal de 48 costats amb un diàmetre de 95 m. Tot i amb això, un dels aspectes més
destacats de la plaça, que contava amb una capacitat inicial de 17.000 espectadors, és que va ser una de les primeres obres del Nou Modernisme en les comarques de Tarragona. La seva construcció  va deixar una important deute entre els seus constructors.

Finalment va caure a les mans d’un banc que va fer fallida, quan  van començar els rumors sobre el seu enderroc  al 1949, la plaça va ser comprada per la Diputació de Tarragona per 1,5 miliions de pessetes.

Dos anys després va començar la època daurada de la plaça i milers de persones van passar per les seves graderies per a veure els millors toreros del món.   D’altra banda, des de l’any de la seva construcció  fins avui en dia, la Plaça de Toros de Tarragona ha sigut escenari d’espectàcles i festivals de tota mena: esdeveniments de toros, circ, teatre, festivals, mítins, sardanes o capgrossos, entre molts altres esdeveniments.