Visita del Rei Felip VI a la Tarraco Arena Plaça

La coberta retràctil, la capella o les graderies van cridar l’atenció del monarca en la seva visita a la TAP, una de les seus dels Jocs.

‘Li ha agradat?’, li van preguntar. ‘Sí, molt’, va contestar

La locuacitat de Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, es va traduir en un curset accelerat per al Rei, la seva majestat Felipe VI, sobre com és la nova i remodelada Tarraco Arene Plaça (TAP) i quines prestacions pot oferir. Poblet, juntament amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, van anar els principals encarregats de glossar-li al monarca tots els detalls del flamant recinte que serà un lloc clau en els Jocs.
La visita, realitzada a continuació de l’acte en el Teatre Tarragona i de la trobada amb directius d’empreses, va resultar breu, d’amb prou feines 20 minutos, però completa, condensada i exigent: la majestuosidad del lloc obligava a alçar els caps a la recerca de les graderies i les galeries superiors i, sobretot, d’una referència fonamental i que és gairebé la joia de la corona: la coberta.Poblet, emfàtic i gestual, li va parlar del diàmetre de l’estructura, de quant trigava a obrir i tancar-se, de l’aforament i de com el nou disseny s’ha encarregat de respectar el màxim possible la part vella de l’antiga plaça de toros, alguna cosa que va resultar d’especial grat per a Felipe VI. En qualsevol cas, ahir calia lluir ‘pisito’ amb orgull i el Rei es va assabentar que la TAP tenia gairebé 5.000 seients fixos, una capacitat per 10.800 persones, una altura màxima de 32 metres i una cúpula retràctil de 40 metres, entre altres característiques tècniques.

EL REY VISITA LA TAP 1

Visita llampec

Des del més alt de les graderies, Poblet, Ballesteros, el Rei i la resta de comitiva per la cita olímpica feien amb les mans gestos d’amplitud o assenyalaven qualsevol detall a la llunyania. El president del COE, Alejandro Blanco, el president dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, o el Ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, van ser unes altres de les autoritats que van visitar la instal·lació, gairebé a manera de tour turístic i a velocitat llampec.

Des de la graderia superior, els visitants van donar mitja volta al rodo per admirar l’esplendor de la plaça i, com no, per veure una demostració: mentre sonava música la coberta es va obrir i va permetre entrar la llum del sol d’hivern, deixant l’espai en un ambient una mica chill out, de tirada gairebé zen.

La classe en moviment va ser també històrica: Poblet i Ballesteros li van desglossar els principals canvis patits per la plaça fins avui, així com tots els esdeveniments que ha acollit des que es construís en 1833: des de corregudes de toros, al seu moment, a competicions esportives passant, és clar, pel Concurs de Castells, una cita ben remarcada i multitudinària. Felipe VI, sempre somrient, interessat i afable, va lloar la ubicació, va titllar la plaça d’espectacular i va valorar molt positivament la flexibilitat per ser seu d’esdeveniments de molt diferent índole.

Tot el sèquit va baixar a la sorra i la va creuar de costat a costat, d’una porta a una altra, abans de visitar també la capella i de saludar tant als arquitectes de la Diputació responsables de la reforma com als propis treballadors de la TAP. No va haver-hi dada ni curiositat que se li escapés. A Felipe VI li va cridar l’atenció el to multicolor dels seients. «Això és perquè faci l’efecte que les graderies estan plenes, no?», va preguntar ell retòricament i entre bromes, en un ambient que va anar sempre distès.

La premsa, nombrosíssima –sobretot la gràfica–, li va inquirir al Rei en el seu comiat: «Li ha agradat?». «Sí, molt», va respondre ell breu, alçant el polze a manera d’aprovació per al recinte que, a dia d’avui, serà la seu de la gimnàstica rítmica i l’artística i que en el marc de la promoció de 2017 ja ha acollit esdeveniments de renom com la final de la Supercopa d’Espanya d’handbol.

Text Raúl Cosano – Diari de Tarragona