La maqueta gigant del Titanic iniciarà el seu viatge pel món a Tarragona

Nou video a TV2 sobre l’exposició del Titánic

El Titánic es va enfonsar en l’Oceà Atlàntic durant la nit del 14 al 15 d’abril de 1912. Encara que l’accident va succeir fa més d’un segle, la llegenda segueix. Ho demostra l’interès per la història del vaixell i els seus ocupants. Reportatge sobre la major maqueta del Titánic, que es construeix a Espanya i té previst recórrer diversos països.

El ‘cotxe del Titanic’, restaurat en una carrosseria d’Astigarraga – 08/08/2012

MODEL BRUSH

El vehicle fabricat el 1909 ha estat restaurat amb motiu del centenari de l’enfonsament del Titanic. El cotxe esperava al port de Nova York per ser embarcat en el Titanic.

Vols veure video de mostra? Fes click a la foto!

Captura de pantalla 2014-12-01 a las 11.06.45Captura de pantalla 2014-12-01 a las 11.06.45

La mostra s’inaugurarà la primavera de 2016 | Es tracta de la reproducció més gran que s’ha fet fins ara sobri vaixell

La Tarraco Arena Plaza (TAP), la plaça de toros de Tarragona reconvertida en espai polivalent, acollirà la maqueta més gran que s’ha fet fins ara del Titanic en una gran exposició, Titanic, the reconstruction, sobre el mític vaixell. La mostra s’inaugurarà a la ciutat la primavera de 2016 i després viatjarà a Barcelona, Bilbao, Madrid, Londres, Paris, Milà, Roma i continuarà el seu periple pel continent americà. Aquest Titanic tindrà dotze metres de llarg, tres d’alt i quatre d’ample. “Hem parlat i molt sobre les persones i les històries humanes que envolten el Titanic, ara anem a parlar del vaixell, de perquè es va fer, com i perquè es va enfonsar”, ha explicat avui Jesús Ferreiro, president de la Fundació Titanic, que organitza l’exposició.

El casc de la maqueta (a escala 1:30) s’està construint en aquests moments en un taller de Castelló d’Empúries (Girona) i al gener del proper any es traslladarà a la Ciutat de les Ciències de Granada, on s’acabarà seguint els plànols originals que es van utilitzar per construir el vaixell, que es va botar el 31 de maig de 1911 a Belfast. “També volem mostrar al públic com es construeix la maqueta, que es farà de la mateixa forma en què es va construir el Titanic”, explica *Ferreiro qui afegeix que “la podríem haver fet més gran, però l’hem fet de la major mesura possible perquè es pugui transportar i perquè es pugui veure bé… serà impressionant”, afegeix.

Les màquines, els ascensors i les piscines funcionaran i el públic realitzarà una visita amb audioguías per conèixer els secrets d’aquest colós, l’hotel flotant més gran i luxós del món en aquell moment, amb capacitat per transportar a 2.300 persones (inclosa la tripulació). Els visitants descobriran, per exemple, que una de les particularitats del seu disseny era que en el seu interior hi havia 16 compartiments previstos per contenir l’aigua en cas d’accident i que el vaixell es podria mantenir a flotació amb quatre d’ells completament plens. Encara que després de fregar amb l’iceberg es va enfonsar en menys de tres hores.
La maqueta comptarà amb 6.000 punts de llum i gairebé 400 personatges entre tripulació i passatgers. El muntatge recrearà el funcionament de les grues de càrrega del port, els cotxes i els carruatges de cavalls. Per facilitar la visita, s’instal·larà una passarel·la a certa altura per poder contemplar-la bé i es mostrarà, l’interior del vaixell per entendre la distribució de les dependències: les cabines de primera, segona i tercera classe, els menjadors, els salons o la infermeria.

El *Titanic a escala 1:30 serà el principal atractiu de l’exposició però no l’únic. També es reproduiran a escala real algunes de les seves zones més rellevants, com per exemple, les dependències on es guardava el correu, que va ser la zona que va tocar amb l’iceberg. “Allí es van morir les primeres quatre persones, tres britànics i un americà que intentaven treure i pujar més amunt les cartes quan la xapa es va obrir i va començar a entrar l’aigua. També es reproduiran cabines de primera classe o la cabina Marconi, des d’on es va manar el missatge de SOS. “El dia que s’inauguri l’exposició a Tarragona, la filla de Guillermo Marconi, Electra, va a fer una connexió via ràdio”, explica Ferreiro. A escala real també podrà veure’s el celler on es transportaven les obres d’art i la zona on viatjaven els vehicles i en aquests espais s’exposaran un cotxe original Brush de 1909, denominat el cotxe del Titanic, o l’obra pictòrica El somni del Titanic, del pintor càntabre Enrique Gran. “L’actor Leonardo vaig donar Caprio que és un apassionat de tot el que envolta el Titanic està interessat en comparla”, assegura Ferreiro

El pressupost de l’exposició és d’un milió d’euros. La mostra convertirà -amb l’adreça tècnica d’Enric Calvo- la sorra de la TAP (propietat de la Diputació de Tarragona) en una recreació de la partida del Titanic des del moll de Southampton, el 10 d’abril de 1912. “L’exposició serà molt didàctica i interactiva i esperem que vengen més de 60.000 visitants, pot ser un revulsiu molt important per a la ciutat l’any previ als Jocs del Mediterrani”, ha dit durant la presentació de la mostra Josep Poblet, president de la *Diputació.
Llegir més: http://www.lavanguardia.com/local/tarragona/20141111/54419782675/maqueta-gigante-titanic-tarragona.html#ixzz3IsniMMpR